Якета

 

Сигурно поне веднъж сте се чудили как да изберете мъжки или дамски зимни якета за ски, сноуборд, преходи в планината или просто за да не мръзнете през зимните месец. Изборът в морето от топ продукти на всякакви цени може да бъде объркващ, но има няколко неща, които е задължително да знаете, когато си избирате яке. На първо място е нужно да сте запознати с концепцията на зимното облекло като цяло.

 

Принципът на трислойното обличане, създаден с въвеждането на полиестерното термооблекло от шведските пионери Craft през 70-те години на миналия век е относително проста система за обличане, която осигурява на тялото максимален комфорт, подходяща температура и влажност дори в студените зимни дни и по време на физическо натоварване и спорт.

 

Накратко: първият слой, който се състои от термобельо, транспортира влагата далеч от тялото и я разпределя към външната част от дрехите. Вторият слой (полар, флийс или друга удобна дреха, която ще носите под якето) пък служи за изолация и топлина. Третият слой, който се състои от яке или водоустойчива дишаща мембрана, на свой ред, предпазва от дъжд, вятър и студ. Този слой освобождава излишната топлина и влага и в същото време предпазва всички останали пластове от облеклото – и най-вече тялото ви – от сняг, дъжд, влага, студ и всякакви атмосферни влияния, които ви носят дискомфорт.

 

Ако практикувате зимни спортове или предприемате зимни преходи и разходки из планината е просто задължително да изберете яке с водонепромокаема дишаща мембрана. Поради тежестта на раницата, интензивността на движение, ходенето и повишената температура на тялото в следствие на физическото натоварване, през топлите месеци няма да Ви е необходимо да обличате яке по време на преход. Но когато атмосферните условия се влошат, особено през студените месеци тогава зимните якета, мембрани и софтшелове със сигурност то ще ви влязат в употреба. За зимните преходи, ранна пролет и късна есен е задължително якето да има допълнителна изолация, с която да се поддържа по – висока температурата на тялото.

 

Когато си избирате зимно яке за ски и сноуборд най-добре е да обърнете внимание на водоотблъскващите и дишащи мембрани като Gore-tex® . Това е една невероятна технология, която ви държи сухи независимо от външните условия. Якето изработено от тази материя освен, че е с удобна конструкция, която го прави неусетно и леко за носене, ще ви предпази от вятъра, както и от изпотяването.

 

Всички тези хубави качества се дължат на една уникална технология за направата на мембраната: в 1 квадратен сантиметър от тази материя има над 1.4 милиарда пори, които са 20 000 пъти по-малки от водната молекула и около 700 пъти по-големи от молекулата на парата. Така се постига гениалният ефект на дишането на дрехата – влагата и потта се изпаряват навън, а водата не може да влезе и да ви намокри.

 

Единственият недостатък на мъжкте и женски зимни якета за ски, сноуборд и планинарство, специално проектирани за студените месеци е сравнително високата цена. Това обаче не трябва да ви спира да направите добър избор на качествена екипировка, защото инвестицията е дългосрочна - стандартното яке с мембрана ще ви служи поне 3 години при правилна употреба и съхранение.

 

Няма добавени продукти в тази категория.

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация