Био храни

 

  

Био продукти

 

"Оrganic" в Англия, "Bio" във Франция, "Eco" в Германия и Холандия. Три имена – едно и също значение, а именно: това са продукти, които се произвеждат съгласно строгите принципи, на биологичното (органичното) земеделие.

Био производството следва простичкия принцип, че нашето здраве е пряко свързано с храната, която консумираме, и съответно със здравето на почвата. Ето защо при производствто на органична храна се спазват следните принципи:

• използват се само оранични торове

• НЕ се използат ГМО, пестициди, хормони и антибиотици

• използва се сеитбооборот, за да се поддържа почвата плодородна и да се предпазват от изтощение. Казано с други думи - ако тази година един фермер използва дадена площ за пасище, догодина на същото това добре наторено място той сее пшеница

• реколтата се събира едва след пълното узряване

• растенията, предназначени за директна консумация се отглеждат в почва, която е чиста от химикали от поне няколко години

• животните се хранят с биологична храна

• полага се грижа за животните и техните нужни (достъп до открити места, превантивни грижи за здравето, хомеопатични методи за лечение и др.)

Предимства на био продуктите:

  1. Най-добър вкус.

Много хора предпочитат био храните, защото ги намират за по-вкусни от продуктите на интензивното земеделие. Био плодовете и био зеленчуците следват естествен жизнен ритъм и имат по-малко съдържание на вода. Това е причина за по-ясно изразения им вкус.

  2. Съдържат повече хранителни вещества.

Био продуктите съдържат повече витамин С и важни минерали като калций, магнезий, желязо, хром, както и антиоксиданти, известни с антиканцерогенните си свойства. Био млякото съдържа повече есенциални мазнини от типа Омега 3, витамин Е, витамин А (бета каротин) и други антиоксиданти.

  3. Източник на здраве – био продуктите са с по-добри „жизнени”показатели от конвенционалните.

В биохраните е забранена употребата на повечето от хранителните добавки, които се влагат в конвенционалните храни. Сред забранените добавки са хидрогенираните мазнини, аспартамът и моносодиум глутамат. Тези вещесрва са сред основните причинители на редица заболявания на съвремието ни.

Фактът, че био храните не съдържат ГМО, остатъци от пестициди и антибиотици е достатъчен мотив за повечето хора да ги предпочитат

Органичните плодове и зеленчуци имат по-голяма трайност, поради по-ниското си съдържание на вода,пестициди и растежни регулатори. Въпреки това, свежите био храни като мляко и месо са с по-къс срок на годност, тъй като не съдържат никакви консерванти и стабилизатори.

 

Марките предлагани в нашият магазин:

Harmonica e Българска марка за био храни, произведени по автентични Български рецепти и технологии. Harmonica предлага истинска храна, създадена в хармония с природата.

  “Започнахме Harmonica преди всичко заради себе си. Имахме нужда да преоткрием забравения вкус на истинското кисело мляко, бялото саламурено сирене, традиционния кашкавал. Искахме нашите деца да се хранят с най-полезната и вкусна храна, такава, каквато се е правила тук през вековете. Искахме да сме сигурни, че в нея има само чисти и полезни съставки.”

  Това си спомня Маги Малеева, когато през лятото на 2005 заедно с няколко приятели решава лично да се убеди, че в Троянския балкан са се появили и работят две био кравеферми. Harmonica гарантира, че: - всички продукти имат сертификат за биологично земеделие - всички продукти са създадена с внимание и отговорност към всички - продуктите й ни помагат да поддържаме добро здраве и ни доставят удоволствие с вкуса си Harmonica произвежда всичко това: био кисело мляко, био прясно мляко, био сирене, био кашкавал, био боза, био мед, био фъстъчено масло, био шипков мармалад, био айрян и др. Harmonica дава връзката на съвременния градски човек в България с истинската храна!

 

Zemanka e Чешка марка за биопечива, създадена през 2006 г. Произвежда сладки органични бисквити и солени органични бисквити, органични безглутенови бисквити. Всички продукти на Zemanka се приготвят по оригинални рецепти на биопекарната. Продукцията и производството имат множество сертификати и награди и е изградено на щадящи природата принципи:

  • използват се единствено чисти органични суровини
  • използва се единствено рециклиран картон и хартия
  • използват енергия от възстановяеми източници

Създател на рецептите е Хана Земанова, автор на няколко успешни книги за био кухня в Чехия, а Ян е награден за Начинаещ предприемач на Чехия за 2009. Освен био сертификат, пекарната има и система за безопасност на храните BRC. Не използва рафинирана захар, втвърдени мазнини, химични консерванти, изкуствени оцветители или аромати.

Няма добавени продукти в тази категория.

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация