Мъжки туристически обувки

 

 

Надежна защита

Кой е най-добрият туристически модел на пазара? Как да избера най-доброто съотношение на цена и качество? Как да избера обувки за планината?

Изборът и покупката на туристически обувки може да породи много въпроси. Специализираните обувки за планината са различни от всички останали спортни и ежедневни модели, защото изпълняват една тясно профилирана функция – да осигурят комфорт и защита на крака при сравнително сурови условия. Независимо дали през лятото или през зимата, туристическата обувка трябва да осигурява надеждна защита при потенциално неблагоприятни условия, както и да е достатъчно удобна за продължително ходене и натоварвания.

За да ви ориентираме по-добре в избора на добър чифт, който ще ви върши работа дълго време, нека разгледаме някои от основните елементи на мъжките туристически обувки.

 

Материали на изработка

Качествените туристически и планинарски обувки най-често разчитат на горна част от естествена или изкуствена кожа, често в комбинация с текстилни и синтетични елементи. Кожата дава най-добрата защита и издръжливост, но модерните технологии, въплътени в последно поколение технични материи пък осигуряват лекота и допълнителни качества като проветривост, лесно и бързо съхнене, по-трудно износване.

 

Водоустойчиви и дишащи мембрани

Добрата обувка за планина е снабдена с водонепропусклива и дишаща мембрана. Това е тънък слой, намиращ се под горната част на обувката, който е изграден от микроскопични пори, които не пропускат водата навътре към крака, като в същото време позволяват на натрупаната влага да излезе от вътрешната част (крака) и да се изпари на повърхността. Някои от най-добрите и световно признати мембрани в аутдор индустрията са например Gore-Tex, SympaTex, eVent и т.н. Много от производителите на туристическа екипировка имат и свои собствени разработки, които отговарят на стандартите за защита и водоустойчивост.

 

Технични материи

Както споменахме, текстилът и синтетичните „технични“ материи са изключително широко приложими при туристическата екипировка – якета, панталони, шапки и разбира се обувки.

Много ниски и летни модели могат да са изработени от кожа и текстил, или дори само от текстил. Разбира се, този текстил е твърде далеч от представата за обикновен плат, а по-скоро представлява издръжлива и плътна мрежеста материя, която позволява добър транспорт на влагата и допринася за лекотата на обувката.

Сред често срещаните технични текстилни материи са широко разпространените в аутдор индустрията Cordura, Kevlar, различни мрежести и гъвкави материи. Предимството им е, че са леки, изключително здрави и устойчиви на абразивно триене. Добре е след определен период на носене да се импрегнират с подходящи препарати, посочени изрично от съответния производител, както и да се поддържат и почистват след всяко носене с цел по-дълъг живот.

 

Твърдост на подметката при туристическите обувки

Накратко, твърдостта на подметката е от толкова голяма важност, колкото и горната част на обувката. Като цяло, при летните и ниските модели обувки подметката обичайно е по-мека и по-гъвкава. При по-тежките трисезонни и високи обувки подметката най-често е по-твърда, докато при специализираните зимни обувки за високопланински преходи и алпинизъм подметките са (в зависимост от приложението) полутвърди или изцяло твърда, с възможност за прикрепяне на туристически котки.

 

Как да поддържаме туристическите обувки

Поддръжката винаги зависи от материята. Задължително следвайте инструкциите от производителя. Подсушавайте и почиствайте обувките с леко навлажнена памучна кърпа след всяко ползване. Сушете обувките само на стайна температура – близостта до печки и радиатори не е добра идея. След ползване е добре обувките да се изчеткват с четка с мек косъм, да се избършат и подсушат с леко влажен парцал или мека кърпа.

Не използвайте продукти като мас, парафин с цел импрегнация. Това е особено валидно ако вашите обувки са с мембрана, както и при наличието на текстил в конструкцията. Не използвайте препарати за импрегнация при нови обувки, това може да повреди и запуши порите на вашата мембрана.

Няма добавени продукти в тази категория.

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация