Туристически обувки

Подкатегории

 

 

 

Как да се ориентирам сред толкова обувки

Днес изборът на туристически обувки за планина, преходи, разходки и изкачвания е доста богат. В зависимост от вашите нужди, желания и бюджет можете да направите доста добър избор от внимателната селекция, подбрана за вас от екипа на poolspotbg.com. Важен аспект в подбора на добрата туристическа обувка е правилната преценка за какво ще я използвате. Просто казано – ако сте тръгнали на многодневен високопланински трек евтината трисезонна обувка, която e перфектна за разходка на Витоша няма да ви свърши работа. Подбирайте внимателно и информирано за да ви е удобно и за да не си разваляте удоволствието от планинския туризъм.

 

Леки или тежки

От изключителна важност е да съобразите избора си на туристически обувки с типа на вашето стъпало, както и с вида на туристическата дейност, която планирате да извършвате. Ако сте се отправили на по-дълъг поход, добре е да изберете по-твърди обувки с подходяща опора за глезените, докато по-леките обувки са подходящи за еднодневни разходки или по-леки туристически преходи.
Ако излетът ви е планиран за топло време, добре е да изберете обувки от “дишаща” материя, които не запарват краката, или водонепромокаеми обувки за места с влажен климат или в райони, където има потоци или мочурища. За неравен терен изберете обувки с дебели подметки.

 

Видове

Най-общо туристическите обувки може да се класифицират в няколко основни категории:

 • Light hiking boots (Леки туристически обувки за ходене);
 • Hiking boots (Туристически обувки за къси преходи);
 • Backpacking boots (Туристически обувки за дълги преходи с раница);
 • Mountaineering boots (Туристически обувки за алпинизъм);
 • Approach shoes (Обувки за поход).

Препоръчително е обувките да са с вътрешна дишаща и водоустойчива мембрана от типа Gore-tex®, ходилото да бъде изработено по технологията Vibram® или от сходна устойчива материя, с ясно изразен грайфер. Добър и бюджетен вариант е подметка от полиуретан. Обувките трябва да са ви изключително удобни. Номерацията е добре да е малко по-голяма от вашата, за да може краката ви да се чувстват по-свободно при движение. Това се налага и защото се предполага, че ще ги носите с малко по-дебели чорапи.

 

Как да закупя онлайн

Ако знаете какво търсите и коя обувка е перфектна за вас и нуждите ви, или пък сте прочели много информация в интернет и сте се ориентирали за модел който ви допада, остава още съвсем малко до момента, в който да си поръчате правилната обувка. Най-добрият вариант да изберете правилната за вас обувка е да пробвате, но това не значи, че изборът от онлайн магазин ще е проблем! Ето няколко съвета така, че да сте сигурни във вашия избор.
Добър вариант е да изберете марка, която сте носили и преди и сте харесали. Повечето фирми правещи обувки, често използват едни и същи технологии през времето, така че най-вероятно обувките ще ви прилягат по подобен начин.
Помнете размера си. Измерите дължината на крака си. Разгледайте ревюта за избраният от вас модел. Ако не знаете размера на стъпалото си базирайте на размера (дължима на стелката) обувки, който сте купували преди.

 

Няколко добри съвета

 • Купете си обувки с половин номер по-големи, защото при дълго ходене краката леко се разширяват;
 • Когато мерите обувка, правете го вечер, след като цял ден сте ходили, за по-малка вероятност от грешна преценка;
 • Материалът на обувките е добре да е основно кожа или набук, колкото е по-третирана, е по-устойчива на атмосферните условия. Текстилните части са добри за маратонки за бягане, а при туристическите обувки – за летни непретенциозни модели. Не пренебрегвайте водоустойчивите мембрани заради по-високата цена – те са добра дългосрочна инвестиция;
 • В никакъв случай не тръгвайте с нови туристически обувки без „генерална репетиция". Разтъпчете ги у дома. Така кожата им ще започне да се оформя по контура на крака ви и ще усетите ако има вероятност да ви убиват. Започнете с разходки в хола, след това в парка, преди да се отправите на по-сериозен преход.
   

Приятно ходене!

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация