Ролери и тротинетки

 

РОЛЕРИ И ТРОТИНЕТКИ

 

Изпитайте неподправеното удоволствие от движението и разгледайте нашата внимателно подбрана селекция от ролери, тротинетки и резервни части за тях – само на Poolspotbg.com

В последните години ролерите и тротинетките навлизат все повече сред интересите на активните хора от всички възрасти. Табуто, че подобно забавление е „само за деца“ отдавна е отживелица и все повече хора се възползват от удоволствието от придвижването с подобни средства. Те са подходящи за каране най-вече в парковете, но и навсякъде, където има подходяща, равна асфалтова настилка, и където правилника за движение по пътищата позволява използването им. 

 

От ролковите кънки до ролерите

Счиате се, че създателят на първите ролкови кънки е изобретателят Жан-Жозеф Мерлен, роден в Белгия през 1735 г. Мерлен демонстрирал първият вариант на своето изобретение през 1760 г. на Лондонският маскен бал. Тогава той се придвижвал по полирания под на балната зала, обут в специални обувки с монтирани малки метални колелца, като в същото време свирел на цигулка. Това шармантно и впечатляващо изпълнение обрало овациите на публиката и станало сензация в елитните кръгове на английската столица. За съжаление славата не била заради хитрото изобретение, а заради факта, че Мерлен претърпял инцидент и се сблъскал челно с едно особено скъпо огледало. 

Няколко десетилетия по-късно патент за изобретението придобива човек на име Птибле – годината е 1819 г., а мястото – Франция. Името на неговото изобретение, което се доближава до познатите от близкото минало ролкови кънки, е „птибледи“ и представлявало дървена платформа с три колелца – дървени, метални или от скъпата слонова кост. Тези кънки се превърнали в истинска сензация, и оттам – в европейска мода. През 1840 г. в Берлин дори имало известна бирария, в която сервитьорите се придвижвали на кънки. Малко по-късно – през 1857 г. – в Лондон се появяват и първите площадки за каране на ролковите кънки. 

Благодарение на популярността на тази нова мода кънките стигат и до Америка, където през 1863 г. Джеймс П. Плимтън подобрил изобретението като добавил още едно колело. Повишената стабилност на разположението на колелцата 2 по 2 помогнала кънките да добият още по-голяма известност и „американските“ кънки станали доминиращият модел на световния пазар. Сред иновациите, които се появили след това, са платформи, които могат да се прикрепват на обикновените обувки, а след 1876 г. навлезли и колелцата с два лагера и изобретяването на спирачката за кънки. 

Прадядото на ролерите – кънките с колела в редица – се появява едва през 1979 г. на миналия XX век. Той се ражда по идея на братята хокеисти Скот и Бренън Олсън, които използвали тези кънки за тренировки за хокей. Именно те поставят началото на фирмата Rollerblade, която в последствие вади на пазара редица революционни модели, някои от които са в основата и на последните модели ролери в света. От името на компанията на братята Олсън идва и популярното наименование на inline-кънките - „ролери“. 

 

Тротинетки за малки и големи

Всеки възрастен някога е бил хлапе и много от нас още си спомнят невероятната емоция, която пораждат простите като коснтрукция, но невероятно забавни тротинетки. Новото поколение тротинетки позволява размерите им да са супер компактни, а самите те са много леки, благодарение на модерните материали като карбон и алуминий. Ние предлагаме сгъваеми тротинетки в няколко модела, които са подходящи за деца и юноши. Ако искате да зарадвате вашето дете, или пък да поглезите детето в себе си, разгледайте предложенията ни за удобни и издръжливи леки тротинетки с крачна спирачка, ергономична форма и опция за лесно пренасяне в сгънато положение. 

Няма добавени продукти в тази категория.

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация