Палатки

 

ПАЛАТКИ

 

Усещането да си на палатка, да спиш под звездите и да се чувстваш свободен, е незаменимо!

 

Но за да бъде удоволствието от връзката с природата пълноценно, е добре да си подготвен. Изборът на най-добрата палатка, която да задоволява изцяло нуждите ви когато сте на открито, на къмпинг или риболов е изключително важно решение. Разнообразието от продукти в тази насока е голямо, което дава страшно много възможности, но може и да предизвика объркване. Затова да започнем от основите: какво е важно да знаем, когато си избираме палатка?

 

Размерът има значение! Важно е да изберем достатъчно голяма палатка, за да спим спокойно. В същото време е добре да съобразим с точност колко точно голям да е преносимият ни дом. Ако ще използвате палатката най-често в планината, или правите дълги пешеходни преходи с раница, е добре да вземете компактна палатка с малко тегло.

 

Според размера си най-общо типовете палатки започват от едноместни (соло), олекотени и малки. Двуместните, както името подсказва, са предназначени за двама човека с багаж. Те са чудесни за кратки походи и не тежат много. Три и четириместните палатки са по-удачни за къмпинг и лагеруване. Те са по-тежки и обемни, но частите им лесно могат да се разпределят за носене между няколко човека. Фамилните палатки са големи и просторни. Обикновенно тежат около и над 10 кг. Алпийските експедиционни палатки са с различни размери и са направени да отговарят на стотици високи изисквания, така че да издържат и на най-екстремните условия във високата планина. Те са смятани за най-високия клас в сегмента.

 

Ако палатката ще се разпъва на къмпинг, язовир или подобно място, след което ще влезе отново в багажника на колата – тогава може да се развихрите и да вземете просторна семейна шатра с голямо преддверие, дори „двустайна“ и „тристайна“ палатка.

 

Мократа палатка е лоша палатка. Затова изберете двуслойна такава, с висок показател на водния стълб. Двуслойната палатка е добра застраховка дори при спане в топло време. Винаги може да приберете горния слой в раницата и да го сложите при дъжд и влошаване на времето. Като норма водният стълб трябва да е между 2000 и 5000 мм. Алпийските палатки обикновено са с по-високи показатели и могат да се окажат удачен избор дори и да не летувате в екстремни условия.

 

Обърнете внимание на рейките, те са основата на конструкцията на всяка палатка и от тях зависи нейната издръжливост. Добра идея е да изберете рейки, направени от фибростъкло. Тяхното предимство е, че са доста по-леки от алуминиевите, което ги прави по-лесни за пренасяне, като в същото време са изключително здрави.

 

Колчетата (клиновете) също не са за подценяване. Добре е да вземете със себе си резервни такива, защото се губят сравнително лесно, а се случва и да се счупят по невнимание. Те осигуряват стабилността на палатката в зависимост от терена, на който ще я разпънете. Т-образните клинове са най-разпространени и са добри за песъчлив терен, мека почва или сняг. V-образните колчета са предназначени за твърд терен и скали.

 

Ако не сте сигурни точно на какъв терен ще се наложи да опънете вашата палатка, най-добре е да се подсигурите и да имате под ръка и от двата вида. Добрата новина е, че клиновете не тежат много, и обикновено са евтини.

 

И на последно място, но не по значение: гледайте на по-високата цена на вашата нова палатка като на дългосрочна инвестиция! Като правило по-скъпите палатки са произведени от по-качествени материали и са с доста по-дълъг живот от евтините им събратя в ниския ценови клас, които вече се продават дори по супермаркетите.

Няма добавени продукти в тази категория.

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация