Туристически раници

Раница Deuter - futura 22

Раница Deuter - futura 22

Туристическа раница Deuter Futura с изчистен и модерен дизайн, перфектен избор за еднодневни преходи..

189.00лв.

Показани от 1 до 1 от 1 (1 страници)

 

 

Приключения безкрай

Туристическата раница е навсякъде с вас във всичките ви приключения. Затова е изключително важно да я изберете добре! Вие сте активни и обичате пътуванията и природата? Тогава вие знаете наистина колко е важно да ви е удобно докато сте в движение. Това правило е валидно за всеки елемент от вашата екипировка, независимо дали сте тръгнали на разходка, пикник, на лек пешеходен преход в планината, на къмпинг или пък на сериозен и дълъг високопланински трек.

 

Как да си избера

Какво е важно да знаем когато избираме своята туристическа раница? От основно значение е да имате предварителна идея за каква дестинация ви е необходима вашата бъдеща туристическа раница.
Раницата е преживяла истински впечатляващо развитие в своята история, така че днес имаме чудесната възможност да се възползваме от многогодишна традиция на планинари и пътешественици в комбинация с най-съвременните технологии, материи и иновационни открития в технологията на производство на екипировка за спорт и туризъм. Има много видове и подвидове раници за туризъм и пътувания, всяка от които е създадена за да удовлетвори високи изисквания за комфорт, устойчивост, екстремно използване в различни метеорологични условия, както и да служи за най-разнообразни приложения. Правилно подбраният модел раница ще ви служи добре дълго време ако отговаря на няколко базови критерия:

  • избор на правилния тип раница за целта, за която ще я използвате;
  • подходящ обем;
  • качествена конструкция;
  • качествени и издръжливи материали;
  • специфика на раницата според сезона;
  • поддръжка и правилно използване.

От всички тези критерии от вас като краен потребител зависят изцяло само първият и последният. За всичко останало е достатъчно да се доверите на качеството на доказани марки производители на туристически раници. Вижте предложенията на Deuter и Dakine в каталога на poolspotbg.com

 

Видове туристически раници

От гледна точна на размера и обема на една туристическа раница е важно да имаме в предвид нейното точно предназначение. Има съществено значение дали една раница ще се използва за разходка, кратък няколкодневен преход в планината или пък за дълго пътуване с опъване на бивак, спане на открито и къмпингуване.
За начало е важно да познаваме основните типове туристически раници, така че да можем едновременно да преценим кой тип е най-подходящ, и да успеем да предвидим подходящото комбиниране на няколко типа туристическа активност с една раница. Все пак никой не би искал да плати два пъти за (почти) едно и също нещо!

 

Еднодневни

Еднодневните раници с обем между 15 и 35 литра са удобни за къси преходи с малко багаж, като няколкочасови излети, пикник, разходки в планината на относително кратки пешеходни разстояния. Можете да комбинирате употребата на еднодневните раници като ги използвате за ръчен багаж при пътувания и полети, или дори като градска раница (в зависимост от модела).

 

Алпийски

Туристическите раници от алпийски тип обикновено са с обем до 55 литра. Те обикновено имат сериозен кръстен колан и вътрешно укрепване („скеле“), което ги прави удобни и устойчиви при по-дълги преходи, ски турове, зимни преходи – пешеходни или със снегоходки.

 

За пътешествие

Друг вид със сходен или по-голям литраж са туристическите раници за пътешественици или т.нар. backpacking раници. Техният размер варира, но в общия случай е около 60 литра, като понякога достига и 70+ литра. Това вече е доста сериозен обем, който е подходящ за многодневни пътешествия. Обикновено тези раници имат повече отделения и в най-добрия случай притежават и „мокри“ джобове, които са особено полезни когато раницата е с вас над седмица при различни атмосферни условия.
Експедиционните раници по своя размер (около 100 литра) и предназначение надскачат рамките на конвенционалния туризъм. Колосалния им капацитет ги прави идеални за много продължителни преходи или цели експедиции. Подобни раници са полезни за високопланински и зимен туризъм, който логично изисква много и разнообразна екипировка, включително катерачни сечива, палатки и бивачно оборудване. 

 

Ремъци

Няколко опорни точки ще ви помогнат да разпознаете добрата, удобна и устойчива раница за туризъм. Винаги е добра идея да изберете раница с компресионни ремъци, особено когато обемът е по-голям. Тази функция ще ви помогне да пристегнете раницата и да обезопасите всичко в нея, а освен това да я направите по-комфортна за носене на гърба.

 

Кръстен колан

Добрият кръстен колан е особено важен! Това е често пренебрегван детайл, който обаче ще ви осигури комфорт при носене и ще ви спести болки в гърба и кръста. Търсете подвижен и омекотен удобен кръстен колан. Специализираните гърбове на туристическите раници, предлагани от реномирани производители, ще ви осигури достатъчно проветрение, така че изпотяването да не пречи на вашия комфорт.

 

Технологии и материя

При вашия избор заложете на издръжливи технични материи като Cordura®, Patchcloth, Ripstop, както и такива с водоотблъскващи свойства като DWR (durable water repellent). Раница с вграден дъждобран или закупуването на допълнителен такъв винаги е добра идея!

 

Ципове

Добрата раница има добри ципове! В това отношение компромисите не са желателни, затова търсете марки, които работят с доказаните производители на ципове като YKK® (Yoshida Kogyo K.K.) или със собствени разработки. Вътрешните конци трябва да са покрити с плат или да са зашити така, че да нямат директен допир с багажа когато раницата е пълна.

 

Здрави шевове

Друг важен елемент са шевовете. Тук правилото е едно: здраво зашити шевове! За да проверите това можете да пробвате с един малък, но безотказен тест: дръпнете здраво презрамката на раницата; ако шевовете са добри не би трябвало да виждате конците, с които е прикрепена тя към раницата. Шевовете са едно от местата, през които вода би могла да проникне в раницата. Колкото по-скрити са те, толкова по-суха ще бъде вашата туристическа раница.


Надяваме се да сме ви били полезни с тези няколко съвета!

Приятно пътуване!

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация