Маратонки за бягане

МАРАТОНКИ ЗА БЯГАНЕ

 

Бягането е може би най-старият спорт познат на човечеството и страхотно упражнение за тонус, кардио, отслабване, загрявка или просто за забавление. Това е също и спорт, който изисква минимална базова екипировка за да го практикувате, като най-важният елемент са добрите маратонки за бягане. С моделите, внимателно подбрани в каталога на poolspotbg.com, тренировките ви ще станат по-ефективни и ще се чувствате по-комфортно.

 

Бягането като спортна физическа дейност влияе на цялото тяло и натоварва почти всички мускулни групи. Когато бягаме работят усилено не само краката, но и коремната муслулатура, ръцете, шията, гърба, като натоварването на тялото е равномерно и не е прекалено силно. Бягането спомага за по-добра обмяна на веществата, поддържа тонуса и подобрява кръвообращението. Едно от най-важните предимства на бягането е способността му да намалява стреса и да спомага за отделянето на „хормона на щастието“ - ендорфин - в мозъка. Убедете се сами!

 

Правилното бягане с подходяща екипировка е изключително важно за да избегнете травми и да подобрите ефективността си. С подходящите обувки вие ще бъдете в състояние да тичате по-лесно, по-бързо и по-далеч. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да изберете правилните обувки за тичане. Първата стъпка във вярната посока е да определите типа на вашето стъпало. Това може да стане с консултация при ортопед, на място в някой специализиран магазин за ортопедични обувки или в домашни условия, като използвате метода на водния отпечатък.

 

За да приложите метода трябва да имате на разположение няколко съвсем прости неща, и да направите предварително съвсем малко предварително проучване. Трябват ви: съд с вода, с който да намокрите ходилото и лист хартия (амбалажна, оризова или подобна), върху която да стъпите. След като извършите метода и имате готовият отпечатък от ходилото си трябва да анализирате резултата като в повечето случаи има три възможни резултата – ниско стъпало (дюстабан), „нормално“ стъпало и стъпало с висок свод. Потърсете информация за най-подходящите модели за вашето стъпало.

 

Има няколко разновидности на маратонките за бягане, всяка от които е обусловена от терена, по който ще спортувате. Ако бягате „офроуд“, а не по равен асфалтов път и имате нужда от стабилност, тогава трябва да търсите маратонки за бягане в пресечена местност. Те имат силно изразен грайфер, който ви държи стабилни. Обувките са проектирани така, че да не усещате толкова осезаемо камъни, хлъзгави повърхности, неравности, а също така са по-ефективни при бягане под наклон.

 

Обувките за шосейно бягане са с по-голяма подметка, която може да е от различни материали (гелове, пяна, въздушни камери, гума, пласмаса). Тя осигурява по-голям комфорт на бегача при ежедневни тренировки. Също така тази подметка намалява натоварването върху тялото. Някои бегачи предпочитат суперлеките минималистични модели, които разчитат на силата на краката на бягащия, а не на омекотяването и системите на обувката.

 

Няколко съвета

 

Ако имате по-голяма телесна маса е препоръчително да избирате маратонки с по-солидна подметка. Това ще намали стресът въху мускулите и ставите.

 

Съществува разлика между маратонките за мъже и жени. Това е така заради разликата в анатомията и по-ниското тегло на дамите.

 

Обикновените ежедневни маратонки са направени с не толкова технологично издръжливи материали. Те бързо се амортизират при често бягане и не са проектирани да носят комфорт при голямо натоварване, каквото е бягането. Инвестирайте в качествена екипировка, защото освен с мисъл за вашето удобство, маратонките за бягане са създадени и с идеята да ви предпазят от контузии.

Няма добавени продукти в тази категория.

Бърза доставка

от днес за утре

14 дена право на връщане

Удобно и лесно връщане на стока

Телефон 0988 983478

Поръчай бързо и без регистрация